dinsdag 30 december 2008

donderdag 11 december 2008

Het alziende oog


Als een oog op jouw afkomt, kan dit een teken zijn dat je gebruik mag gaan maken van je derde oog. Hiermee ervaar je dat je soms meer "ziet" dan dat anderen dit kunnen. Dit kan gebeuren via helderzien, wat betekent dat je het echt duidelijk ziet, of dat je het voor je ziet, en daarmee bedoelen we dat je terwijl je kijkt , in je hoofd nog een plaatje voor je ziet.

Het alziende oog laat je ook weten dat het alziende oog alles ziet.

Hoe je in aanraking met het oog komt en hiervan de betekenis ervan, ligt dus geheel aan je meditatie.
In ieder geval mag er gezien worden, of word er gezien.
Onthoud ook je gevoel hierbij als je het alziende oog ziet of mag ervaren.
De kleur, de vorm, het gevoel spreekt namelijk boekdelen.
het oog kan ook staan voor bescherming tegen het kwade.

Al we moeten weten en ons bewust zijn dat het kwade slechts ook een rol te vertolken heeft en zeer zeker ook altijd met liefde en begrip behandeld moet worden.
Zodra je negatief tegen het kwade aan gaat kijken, zal het juist meer grip krijgen.

Laat je gevoel hierbij dus letterlijk spreken.

Want je kan wel respect en liefdevol hiermee omgaan, maar toch even goed duidelijk maken op een manier dat je hiervan niet gedient bent.

Het kwade oog bied ook bescherming tegen het alziende oog. En dat is weer een omgekeerde versie.

Zie je bijvoorbeeld een kwade oog op je afkomen, of bij iemand in het gezicht, kijk dan heel goed uit met wat je doet, en weet dat dit oog waarschijnlijk jou in de gaten houdt. Tijdens meditatie dit beeld ? Kijk dan goed in je omgeving wie dit eventueel kan zijn.

Niet alles is namelijk goed of slecht, het kan ook wel eens zo zijn dat het een omgekeerde medaille kan zijn voor u.

maandag 8 december 2008

"De hoogmoed neemt precies zoveel plaats in als de domheid voor hem inruimt."

Emanuel Wertheimer Duits-Oostenrijks filosoof en aforist (1846-1919)



voor Rob

maandag 1 december 2008

Bomen voor Leven - Nationale Boomplantdag 2008















01-01-2001 was de dag dat mijn vader overleed. Deze eerste dag van het nieuwe millenium, stierf mijn vader na een ongelijke strijd aan de gevolgen van kanker.

29-11-2008 Nationale Boom Plantdag, vandaag hebben mijn familie en ik een boom geplant en een glasplaat onthuld met daarin de inscriptie met de naam van mijn vader. Hoewel al weer bijna 8 jaar geleden dat hij het aardse bestaan verliet, vonden wij het een mooi idee om zijn naam voort te laten leven in deze boom en met zijn naam op de glasplaat, opdat hij nooit vergeten zal worden.

We houden van je pa en we missen je,

het ga je goed

hier een korte impressie van deze dag

dinsdag 25 november 2008

Kredietcrisis

Crisis noemen ze het, het kan niet op
Dat handelen in aandelen blijkt totaal een flop
Gokken met gemeenschapsgelden,in zee met een ijslandse bank ?
Al het geld verdampt ?, van t lachen dat ik jank !
Al heel mijn leven hoor ik op prinsjes dag dat we moeten bezuinigen , dat gezeur is allang niet meer te harden !
Diezelfde clownen van de regering smijten nu met miljarden !
Alle banken komen nu met een claim voor extra zekerheid te verkrijgen .
Als ik het lees , begin ik zo langzamerhand kippenvel te krijgen .
Het geld zou zijn verdampt , zo maar in het niets vervlogen ?
Worden we gewoon niet met zijn allen massaal bedrogen?
Op school geleerd , water verdampt , het is een zegen ,
Wat verderop dan wordt het regen !!
Als de regering zoveel miljarden heeft uit te delen,
Waarom hebben wij , de belastingbetalers dan nooit wat gekregen ?

dinsdag 18 november 2008

Hazelaar

De Hazelaar was een krachtige toverplant: van zijn twijgen maakte men de magische roeden of tovervorken. Doch ze moesten op een heilige nacht, liefst op Kerstnacht gesneden zijn. Op Maria-visitatie (2 juli) plukt men hazeltwijgen en men steekt ze, met buxustakjes, voor de vensters en op de velden om den Booze en het Booze te verjagen. De Hazelaar beschut voor hagel en storm en bliksem.

maandag 17 november 2008

Kwartjes vallen soms jaren later

De sprong van Herman

Herman Brood het prototype van de romantisch-decadente kunstenaar, met zijn keuze voor creatieve zelfvernietiging en alle daaraan verbonden grandeur en misère. Was hij een eeuw te laat geboren, al schijnen nogal wat mensen van nu een idool en rolmodel in hem te zien? Je kunt Brood zien als een narcistische egoïst, die alles en iedereen gebruikte voor de bevrediging van zijn behoeften, vooral aan dope en seks. Of als een begenadigde kunstenaar, die door zijn krachtige scheppingsdrang tot en over de grenzen van zijn geest en zinnen werd gedreven. Of als iemand die het één moest zijn om het ander te bereiken. Brood voerde met zijn intense levenswijze het programma uit dat de 'gedoemde dichter' Arthur Rimbaud in mei 1871 formuleerde in zijn beroemde twee zienersbrieven (in de vertaling van Hans van Pinxteren): "Nu leef ik zo liederlijk mogelijk. Waarom? Ik wil een dichter zijn, en ik werk eraan om een ziener te worden. (...) De Dichter maakt zichzelf tot ziener door een langdurige, mateloze en beredeneerde ontregeling van alle zinnen. Alle vormen van liefde, van lijden, van waanzin; hij zoekt zichzelf, hij probeert alle giffen grondig op zichzelf uit om slechts de quintessens te behouden." Zo wordt hij de "opperste Wijze! Want hij komt tot het ongekende! Omdat hij zijn toch al rijke ziel meer dan wie ook heeft ontwikkeld! Hij komt tot het ongekende, en al zou hij tenslotte, dolgedraaid, het zicht op zijn visioenen verliezen, hij hééft ze gezien! Ook al blíjft hij in zijn sprong naar de ongehoorde, onnoemelijke dingen: er komen andere gruwzame werkers: zij zullen opstaan aan de horizont waar hun voorgangers zijn neergezakt!" Arthur Rimbaud hield zijn experiment ruim drie jaar vol en kwam na diverse omzwervingen in Afrika terecht als ontdekkingsreiziger en handelaar in koffie en wapens. 'Gruwzame werker' Herman Brood had genoeg aan Nederland, maar wijdde zijn hele leven aan het experiment, tot zijn zelfgekozen dood op 11 juli 2001.

donderdag 13 november 2008

Zoek de 10 verschillen


Mijn god, wat een bende, en waar heb ik die sleutels nu gelaten...? Het huis op z'n kop..? Mis! Dit hier is het resultaat van de maandelijkse administratie vanuit het zenuwcentrum. Nog een hele papierwinkel!

maandag 10 november 2008

Een wel erg mooie vliegenzwam (duivels-ei)

De Vliegenzwam: waar en wanneer ?
De Vliegenzwam (Amanita muscaria) is de bekende rood-met-witte-stippen paddenstoel, die vooral langs bosranden en in parken te vinden is. Deze paddestoel leeft namelijk samen met boomwortels en is vooral te vinden bij eiken, dennen en berken. Wie denkt dat paddestoelen alleen in de herfst te vinden zijn, heeft het mis. De Vliegenzwam kan al in juli te zien zijn. Begin dus al vroeg met zoeken! De meeste Vliegenzwammen vind je in het najaar, vanaf augustus. Vooral als het na een droge periode een tijdje flink heeft geregend.

Markant

Een tijdje geleden op het Ruigeland - Noord Groningen
Een hoop bezoekers. En ook deze!!
Een markante kop, die mag zeker op mijn blog..
Een hoop goede muziek ergens in een gebiedje in the middle of nowhere.
ja, zo mag het wel voor mij....

dinsdag 4 november 2008

Stroomstoring..? Ik weet nu waarom

De ene keer is het een helikopter die in de hoogspanningsmast vliegt, waardoor grote delen van het land zonder stroom komen te zitten.
Er zijn nu echter nieuwe aanwijzingen gevonden waarom we soms last hebben van stroomstoringen.

zondag 2 november 2008

Breakfast

Goedemorgen Drinkontbijt,
Wake up! en Yakult.
Cornflakes, muesli, cruesli,
Hero Fruitontbijt (gekoeld);

Aan nieuwerwetse fratsen
geen gebrek bij mijn ontbijt.
Gevarieerd, met vitamines,
vezelrijk of juist eens light

Tussen potjes, pakken, flessen
ben ik soms de draad flink zoek
Gelukkig vind ik regelmatig
in een kastje wat ontbijtkoek

donderdag 30 oktober 2008

Halloween

De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november). Maar Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.

In Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen de Britse eilanden binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen, en ook het eren van de doden.

zondag 26 oktober 2008

Under Construction

Nederland wordt voller, en drukker. Overal wordt gebouwd en als er op een plek niet gebouwd wordt staat het wel op de nominatie om er te gaan bouwen. Geen vrij plekje blijft onbenut. Opengebroken straten en wegen in aanleg overheersen het straatbeeld. Het lijkt of heel Nederland bestraat c.q. geasfalteerd wordt. Het wordt er allemaal niet mooier op. Het wegennet een wirwar, de straten beklinkerd, en nieuwe woonwijken schieten als paddestoelen uit de grond. Steden groeien uit hun jas en slokken in hun expantiedrift het ene dorp na het andere op. Waar gaat het een keer ophouden?

dinsdag 21 oktober 2008

A Wolf kept on a string is just a Disgrace

En zo loopt men tegenwoordig te paraderen in de parken van 's-Hertogenbosch. Een Wolf, ga alsjeblieft nadenken, dit is een wild dier en hoort zijn vrijheid te hebben!! Het is zeker weer een nieuw statussymbool. Kom op, dit dier hoort in een roedel te jagen op Kariboes en Elanden!!

zondag 19 oktober 2008

Elfenbankje

In een park in Boxmeer kwamen we dit standbeeld tegen van Sylvia Millecam.



In datzelfde park zagen we ook dit tafereeltje. Zomaar in het gras, een stilleven, bestaande uit een schoentje, een rood veertje en een ring bovenop een paddestoel.


donderdag 16 oktober 2008

de zon schijnt, het weer is goed


De zon schijnt, het weer is goed,
Ik wil je laten bewegen op jouw dansvoetjes,
Ik help je, hier ben ik,
Willen jullie allemaal weten waar ik voor sta,

(Maandagmorgen) hier ben ik,
Wil je het weten als het gaat,
(dinsdagavond) waar ik voor sta,
(woensdagmorgen),
Mezelf vertellen dat een nieuwe dag begint,
(donderdagavond) kom op,
Een nieuwe dag is aan het beginnen,
Vrijdagmorgen) hier ben ik,
(Zaterdagavond) Willen jullie allemaal weten,
willen jullie allemaal weten waar ik voor sta.

Als de morgen een regenboog brengt,
Wil jullie laten weten dat ik ook een regenboog ben,
Dus, ik help je, hier ben ik,
Wil het jullie laten weten als het goed is,
Waar ik voor sta, weten.

We houden onze hoofden omhoog en geven lof,
We houden onze hoofden omhoog en geven lof, Yeah

De zon schijnt, het weer is goed,
Ik wil je laten bewegen op jouw dansvoetjes,
Ik help je, hier ben ik,
Willen jullie allemaal weten
waar ik voor sta,

(woensdagmorgen),
Mezelf vertellen dat een nieuwe dag begint,
(donderdagavond) kom op,
Een nieuwe dag is aan het beginnen,
Vrijdagmorgen) hier ben ik,
(Zaterdagavond) Willen jullie allemaal weten,
willen jullie allemaal weten waar ik voor sta.

Als de morgen een regenboog brengt,
Wil jullie laten weten dat ik ook een regenboog ben,
Dus, ik help je, hier ben ik,
Wil het jullie laten weten als het goed is,
Waar ik voor sta, weten.

We houden onze hoofden omhoog en geven lof,
De zon schijnt, het weer is goed,
Ik wil je laten bewegen op jouw dansvoetjes,
Ik help je, hier ben ik,
Willen jullie allemaal weten,
waar ik voor sta, nee, nee, nee, nee, waar ik voor sta,
De zon schijnt, de zon schijnt.

dinsdag 14 oktober 2008

De Zwijnen komen!!

Everzwijnen teisteren Berlijn, Everzwijnen in winkels. Dorpen en steden in Frankrijk worden onder de voet gelopen door het oprukkende zwijntje, en ook in Nederland heeft men het maar over grootse zwijnenplagen op de veluwe en delen van Brabant. Het is duidelijk, het everzwijn rukt op in Europa. De verre verwant van ons varken komt zich vast wreken op de dagelijkse Holocaust, die wij hun soortgenoten aandoen. Zo te zien wordt het een geduchte tegenstander waar wij mee te maken krijgen. Het wordt tijd dat er meer aandacht besteed wordt aan dit fenomeen.
Go Veggie???

donderdag 9 oktober 2008

dinsdag 7 oktober 2008

Een vliegtuig van luchtblauw papier


Omdat je altijd zulke mooie vliegtuigjes voor ons maakte

Vader, voor jou is dit vliegtuig van luchtblauw papier,
voor jou die met wijdopen ogen niet zag
hoe groot hij wel was met die dwaasheid van God.

Hoe gek je was, hoe idioot je de dood speelt,
nog steeds, vermomd als een man in een donker
kostuum, een piloot van Panamarenko.

Je kist kwam over, hing boven mijn hoofd, bijna stil,
gedragen door luchtlagen, leegte.

Tussen vodden van wolken danste de maan.
Totdat het licht werd, bleef je daar zweven.

maandag 6 oktober 2008

Nog een fantoom foto

Mijn zus, heeft een fobie voor scherpe voorwerpen. Ze kan er niet tegen wanneer ze geconfronteerd wordt met scherpe voorwerpen. Bij dit spontane snapshot lijkt het alsof zich hier een fantoom voordoet in de vorm van een mes of sikkelzwaard. Hoewel het slechts uitwaaierend licht van een kaars is, dat de camera vastlegde, schrok ze toch bij het zien van deze foto. Het heeft wel iets aparts, alsof er iemand met een scherp gloeiend voorwerp in haar nabijheid is.

maandag 29 september 2008

zeker niet stil in mij

Hier bij het "van eigen bodem" festival in Zwolle, was ik duidelijk de controle over de camera kwijt. De rondspringende zanger van Van Dik Hout was maar moeilijk te vangen in mijn vizier. Hoewel het concert in de open lucht plaatsvond en de omgeving erg donker, leken mij de spots wel een acceptabel licht voort te brengen, genoeg althans om te kunnen fotograferen. Concert fotografie is echt nog wel een vak apart! Deze foto krijgt door het mislukken ervan toch nog de nodige dynamiek, dat ik het de moeite waard vind hem te bewaren. Ik vind het een beetje een fantoom foto.

zondag 28 september 2008

Het hart van de Ardèche

Het moet een jaar of twee geleden zijn dat ik tijdens een wandeltocht door de Ardèche, zuid Frankrijk, dit staaltje van ernstige liefde tegenkwam. Hier middenin de woest stromende Ardèche, moet eens iemand, zijn of haar liefde betuigd hebben door een prachtig hart uit te beitelen in een enorme kei aan de oever van de stromende rivier. Wie de rivier Ardèche kent weet dat de stroming ieder jaar anders verloopt. Het moet dan ook een toevalstreffer geweest zijn dat ik dit stenen hart tegenkwam, zou ik er nu om gaan lopen zoeken, kwam ik het waarschijnlijk niet meer tegen. Gezien de hardheid van het gesteente moet dit een geweldige krachtsinspanning geweest zijn. Hij of zij moet veel van hem of haar gehouden hebben. Fascinerend niet?

dinsdag 23 september 2008

Chilipeper

Chilipeper komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Deze peper prikkelt de warmtezintuigen in de mond (dus niet de smaakzin) en geeft daardoor het idee dat het gerecht te heet is zodat de smaak vaak als 'heet' wordt omschreven.

Rode pepers zijn als onrijpe vorm groen en worden vaak ook in die toestand gegeten, net zoals groene paprika de onrijpe versie van de rode paprika is. De rode paprika is overigens botanisch gezien ook gewoon een peper, maar een heel milde. Er zijn inmiddels ook andere kleurvarianten zoals geel, wit en oranje. Omdat groene pepers langer houdbaar zijn, zijn er planten gekweekt waarbij de groene variant al eetbaar is; gele en oranje varianten zijn gekweekt om meer variatie te hebben.

maandag 22 september 2008

De boom van het oneindig bestaan


Het groeit langzaam, zoals een mens. Het zaadje ontspruit, de jonge boom ontrijpt, beschermend tegen zon en vocht, en houdt vast aan haar zilverachtige grijsgroene blaadjes het gehele jaar. Ze houdt van de gebieden om en rondom de middellandse zee, egeische zee, en het zuiden. In de lente geeft zij kleine delicate gele en witte bloesems met een lichte eigen geur. De bloemetjes veranderen in fruit, groeien en rijpen tegen het einde van de zomertijd. Oogsttijd is in de herfst. Na een lang productief leven, verwelkt haar huidje, maar uit haar hartje schiet in een nieuw worteltje, een nieuw boompje. De legende vertelt dat er twee bomen zijn in het paradijs: de olijf en de vijgboom. De vijg is de boom der waarheden, de olijf de boom des levens. Zoals in de oudste verwijzing naar de olijfboom in het Latijn, zowel in het oude en nieuwe testament en de Koran: “Oles prima arborum omnium est” (de olijf is de eerste onder de bomen). De olijfboom, symbool van heiligheid, veelvuldigheid, gerechtigheid, gezondheid, trots, overwinning, welvaart, wijsheid, intellect, puur, en wedergeboorte – alle essenties van de mensheid.

Met haar rijkdom aan smaken en kleuren, met haar geelgouden olie gewonnen uit haar vrucht, is de olijf zonder twijfel de boom van het oneindige leven, dat zichzelf naar voren brengt in symbolen, mythen, legendes en echte verhalen uit de oudheid, gestrekt over een breed geografisch gebied dat vele culturen en religies herbergt. Zeker geen twijfel; de olijf is een mirakel! Vorken en lepels worden vervaardigd van haar hout; van haar vrucht, dat de tafels siert met haar verschillende kleuren, worden ontelbare soorten olie gewonnen door verschillende processen, sommige voor gebruik van schoonheidszeep en shampoo. Rozenkransen, armbanden en halskettingen zijn gevormd door haar hartje, haar vlees wordt gebruikt als mest of als brandstof; haar olie lichtte eens lantaarns, en oververhit werd het eveneens als wapen gebruikt. Met ander woorden, van vrucht tot kern tot blad, ieder onderdeel van de olijfboom is goed voor iets, en niets is onbruikbaar.

vrijdag 19 september 2008

dinsdag 16 september 2008

De Tuin der Lusten


Hiëronymus Van Aken werd geboren omstreeks 1450 in 's-Hertogenbosch. Bosch werd geboren in een kunstenaarsfamilie, zo waren zijn vader Anthonis en zijn grootvader Jan ook schilders. Het is echter pas vanaf 1480 dat hij in bronnen vermeld staat als Jeroen die maelre. Over zijn bezigheden voor die tijd is niets bekend. Het is dus niet duidelijk of hij daarvoor al schilder was. In 1481 wordt Bosch vermeld als echtgenoot van Aleit Vander Meervenne, dochter van een koopluifamilie. Rond 1486 zal Bosch lid worden van de Lieve-Vrouwe-broederschap. Van hen krijgt hij enkele kleinere opdrachten. Grote opdrachten volgen de kleine op en in 1504 krijgt Hiëronymus Bosch de opdracht van Philips de Schone een 'Laatste Oordeel' te schilderen. Over welk 'Laatste Oordeel' het precies gaat, is niet duidelijk. Wel weten we dat Bosch reeds gedurende zijn leven van roem en hoog aanzien kon genieten. De kerkelijke en wereldlijke leiders waardeerden en verzamelden zijn werk; zo werd ook de 'Tuin der Lusten' geschilderd. Dit gebeurde waarschijnlijk op aanvraag van Henry III van Nassau, die het werk bestelde voor zijn paleis in Brussel. Het kunstwerk werd daar ook opgehangen na de dood van Bosch.

Hiëronymus Bosch werd op 9 augustus 1516 begraven te 's Hertogenbosch. In 1516/1517 hoedde er een hevige pest in 's Hertogenbosch, de veronderstelling dat dit van invloed zou kunnen geweest zijn op de dood van Bosch is niet zo onrealistisch. Hiëronymeus Bosch werkte, in tegenstelling tot andere 15de eeuwse Zuid-Nederlandse schilders, zijn hele leven lang in zijn geboortedorp. Wat hem ook onderscheidt van zijn collega's, is het feit dat hij de mens niet schildert naar zijn uiterlijke verschijningsvormen, maar hij probeert de mensheid weer te geven aan de hand van karakterkenmerken. Dat Bosch een grote invloed heeft uitgeoefend op diegenen die na hem kwamen is dan ook niet verwonderlijk.

'De Tuin der Lusten' Jeroen Bosch (1450-1516)
Een schilderij dat bol staat van de symboliek is De Tuin der Lusten van Jeroen Bosch (1450-1516). Het hangt in het Prado-museum in Madrid.

'De tuin der lusten' is een laat-gotisch werk. Het gaat om een schilderij vervaardigd uit olieverf op hout. De afmetingen van het werk bedragen 220x195. Het schilderij maakt deel uit van de collectie van het Museo del Prado in Madrid, Spanje.


'Ipse dixit et facta sunt. Ipse mandavit er create sunt.'
Zo luidt het opschrift van deze mysterieuze 'Tuin der Lusten', waarmee Bosch zijn idee over de wereld verbeeldde.
'Hij sprak en het was er. Hij gebood en het was geschapen.'


Bovenaan op het gesloten drieluik deelt Bosch ons het thema mee van dit werk; de schepping van de aarde, het aardse bestaan en het verval. Wanneer het paneel gesloten is, krijgen we een goed beeld van wat Bosch dacht over het uitzicht van de aarde. Rond, plat en omgeven door water. Samen met hem had de rest van de middeleeuwse bevolking hetzelfde idee.

Wanneer we het paneel dan openen, zien we het vervolg op de schepping van de aarde.

Links treden we het aardse paradijs binnen. We zien dat God Eva net heeft geschapen. Adam zit verslagen van verwondering de vrouw aan te staren. Eva slaat schuchter haar ogen neer. Voorts krijgen we een beeld van een exotische wereld, met alle aspecten van de fauna en flora.

In het middenpaneel zien we dat de mens verbannen werd uit het Hof van Eden en geplaatst wordt in een demonische wereld. De mensheid wordt volledig overgelaten aan zijn lusten en is zich niet bewust van het oordeel dat zal worden geveld. De mens denkt niet meer aan de woorden van God. De hoofdzonden komen hier ook aan bod; maar deze worden nog meer in de kijker geplaatst in een ander werk van Bosch, met name 'De zeven hoofdzonden'. Hieruit komen ook de projecties die in het middelste deel van de voorstelling werden verwerkt.

Op de rechterzijde van dit triptiek gekomen, zien we dat God zijn oordeel heeft geveld. Nog meer demonische droombeelden komen hier aan bod. Het voorstellen van de hel, met alle ellende van dien, was voor Bosch van uitermate belang. Dit maakt dat we hem ook als vernieuwer gaan aanzien.

Het moraliserende aspect is duidelijk aanwezig in de werken van Bosch. In de Middeleeuwen was kunst een propagandamiddel, men wou de mens de ideeën van de kerk bij brengen. Daar de meerderheid van de bevolking analfabeet was, moest er dus een andere manier worden gezocht om hun waarden op te leggen aan de mensen. Kunst was er één van. Voor ons zijn de werken van Bosch nog zeer mysterieus, maar voor de middeleeuwse mens waren de beelden uit de volkscultuur meteen duidelijk.



bron : digischool.nl

maandag 15 september 2008

Een fris blaadje


Kijk eens goed hier......
Dat is toch ongelovelijk, zo'n heerlijk, knapperig en fris slablaadje.
Zo van het land, zou je denken. Let wel, deze is geschilderd!!!

zondag 14 september 2008

Cereus peruvianus 1977 (een nieuwe spruit)


Deze in het wild reusachtig groot wordende cactus vormt met zijn
fraaie doorns en slanke stam een mooi contrast in mijn woonkamer.
Een stek werd in 1977 meegenomen door mijn moeder tijdens een vakantie op Tenerife. Ik weet eigenlijk niet beter dan dat deze cactus zo'n beetje mijn hele leven al in onze familie aanwezig is geweest. Het kleine stekje is inmiddels uitgegroeid tot moederstam en zo nu en dan top ik de cactus wanneer deze te veel gaat overhellen. Binnen een mum van tijd verschijnt er dan weer een nieuwe spruit
(het is onverstelbaar hoe hard een cactus dan kan groeien). Zo ook de nieuwe generatie spruit op de foto. De vindplaats van deze cactus soort is geweest aan de voet van de vulkaan, Pico del Teide in 1977.